Megalakulásunk 10. évfordulóját ünnepeltük

Január 23-án ünnepi Közgyűlésen ünnepeltük megalakulásunk 10. évfordulóját. Az eseményre meghívást kaptak azok a magánszemélyek és azon civil szervezeteknek a képviselői, akik az elmúlt egy évtizedben nagymértékben segítették céljaink megvalósítását. Így a jelenlévők között üdvözölhettük, Szép László és Papp Gyula nyugalmazott iskolaigazgatókat, Horváth János római katolikus esperest, Dr. Pallai László egyetemi docenst, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének Igazgató-helyettesét, Péntek Lászlót, a Rákóczi Kulturegylet (Körösfő) Elnökét,  Nácsáné Dr. Kalán Esztert, a Vasvári Pál Társaság (Tiszavasvári )Elnökét, Bauer Ferencet a Vasvári Pál Polgári Egyesület (Budapest XVIII. ker.) Elnökét, Dr. Lazók Attilát a Máriapócsi Ifjúsági Egyesület Elnökét, Petőné Siket Jolánt a Nyírvasvári Nyugdíjasklub Elnökét és Majoros Jánost a Polgárőrség Elnökét. Meghívásra került, de nem jelent meg Szép Szabolcs Attila Polgármester és Balugyánszki László a Sportegyesület Elnöke.

 A meghívottak mellett 114 egyesületi tag vett részt a rendezvényen. 

A programban először Tóth Zoltán Elnök beszélt az elmúlt 10 évről. Kiemelte, hogy a tagok közösségi élmények iránti igénye jelenti azt a kohéziót, amely ilyen hosszú időn keresztül, ilyen sok embert együtt tart.  A közös élményeket pedig a mindenki által elfogadható célok, a színes közösségi programok, mint a kirándulások, a hagyományőrző és más rendezvények képezik. Példa értékűként értékelte, hogy az Egyesület az Önkormányzattal együttműködve jelentős szerepet tudott vállalni a településünk fejlesztéséből is. Az Elnök elmondta, hogy a sikeres működés alapvető feltétele volt a politikamentesség és az, hogy a szervezet senkit nem tekint ellenségének, bármely szervezettel hajlandó a közös célok megvalósítása érdekében együttműködni. Sajnálatosnak nevezte, hogy a jelenlegi önkormányzati vezetés ellenségként tekint a szervezetre, károsnak ítélve tevékenységét.

Ezt követően levetítésre került, a 10 év Vasváriért és a „Vasváriakért” című film. (A film megtekinthető a youtube-on és közel 400-an töltötték már le.) 

A filmvetítést követően hozzászólásokra került sor:

Elsőként Péntek László, a Rákóczi Kulturegylet Elnöke kért szót. Hozzászólásában kiemelte azt a tevékenységet, amit Egyesületünk a Vasvári Pál emlékének az ápolásában végzett. Említést tett mindazon közös programokról, amelyek sok körösfői és nyírvasvári fiatalnak és idősnek nyújtottak közös élményeket. Sok sikert kívánt a további munkához. 

Nácsáné Dr. Kalán Eszter a Vasvári Pál Társaság Elnöke csodálatra méltónak nevezte mindazt, amit Nyírvasváriban tapasztalt. Azt, hogy egy 2000 főt alig meghaladó településen ilyen nagy létszámú, aktív közösség képes ilyen eredményesen működni és az egész település javát szolgálni. Az Elnök Asszony ajándékot is hozott magával – egy Vasvári Pált ábrázoló fafaragást – melyet a Vasvári Pál Társaság tagjainak nevében adott át Tóth Zoltánnak. A fafaragás a Vasvári Pál Emlékházban kerül kiállításra.

Bauer Ferenc a Vasvári Pál Polgári Egyesület Elnöke a következő képen kezdte a hozzászólását: „Irigykedve állok most itt…” Nagyra értékelte beszédében mindazt, amit Egyesületünk az elmúlt 10 évben tett. Elmondta, hogy egyesületük Vasvári Pál díjat alapított, amelyet azok kaphatnak meg, akik kiemelkedően sokat tesznek Vasvári Pál emlékének az ápolásáért. Bejelentette, hogy ez évben a díjat Tóth Zoltán, a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület Elnökének ítélték oda a döntéshozók, amelynek átadására 2016. június 4-én, Budapesten kerül sor. 

Az egyesület tagjai közül szót kért Huszti Istvánné, aki elmondta, nagyon fontosak számára azok a programok, amelyeket mint egyesületi tag részt vehet, nagyon jó az, hogy ilyen sok ember hajlandó egy-egy esemény érdekében többet tenni az átlagosnál, de mindez hiábavaló lenne, ha nem lenne az a vezető, aki mindezt megszervezi, koordinálja. Tagtársai nevében köszönetét fejezi ki ezért az Elnöknek és az Elnökség tagjainak.

Ezt követően a tagság nevében megköszönték Tóth Zoltán Elnöknek a 10 éves szervező munkát és emléktárgyat adtak át részére.

Tóth Zoltán válaszbeszédében minden hozzászólónak megköszönve az elismerő szavakat elmondta, hogy munkájáért soha nem várt elismerést, hiszen számára az jelenti a leg- nagyobb elismerést, hogy a tagok azonosulnak a kitűzött célokkal és szívesen vesznek részt a programokon. 

A rendezvény ünnepi vacsorával és kötetlen beszélgetéssel zárult. Az asztalra kerülő finom ételek a tagok által felajánlott alapanyagokból készültek, több mint 30 hölgy tagtársunk sütött finomabbnál finomabb süteményeket, amelyek az ünnepi asztalt gazdagították.  

 

A rendezvény képei ide kattintva elérhetőek!